fannyenstrom1@gmail.com

Idag tänkte jag ta upp ett väldigt omdiskuterat ämne inom träningsvärlden, nämligen: vad är egentligen bäst, att träna med high-reps eller low-reps? Alltså, många och lättare repetitioner eller tyngre och färre. 

Alla har olika åsikter om detta, och jag tror att det kan variera från person till person vad som ger bäst resultat. Orsaken till det tror jag dock ligger mest i vilket träningssätt som får dig att tycka det är roligt, och orka "push hard" genom dina pass. Men, vetenskapligt sett så är det faktiskt en kombination av dessa träningssätt som ger absolut bäst resultat. 

Våra muskler består nämligen av två typer av muskelfibrer: typ 1, och typ 2. Och genom vetenskapliga tester har det påvisats att typ 1 fibrer svarar bäst på high-reps träning, och typ 2 svarar bäst på tyngre träning med färre reps. Våra muskler består dessutom till stor del av en blandning mellan dessa fibertyper, därför kan det vara väldigt fördelaktigt att kombinera dessa träningssätt. 

Fram tills nu har jag kört till ungefär 80-90% på low-reps träning med god tid till återhämtning mellan seten, då jag velat fokusera på att bygga styrka och finna rätt teknik och form i alla mina set. Men, nu när jag utvecklat en stabil grundstyrka, och även börjar känna att jag hamnat på en liten formplatå, måste jag börja planera om min träning lite. Att nå formplatåer gör man regelbundet, och det är då man vet att det är dags att switch things up. 

Därför kommer jag nu med start från denna veckan börja med en 50-50% fördelning mellan dessa två träningssätt. Under mina high-reps pass kommer jag även öka intensiteten genom att lägga kortare vilotid mellan seten samt satsa på övningar med puls, exempelvis jumping-squats och pulshöjande kombos så som squat + reversed lunges med dumbbells med tempo. De passen som blir low-reps kommer jag satsa på byggövningar med fokus på att jobba upp vikterna, exempelvis marklyft och knäböj.  

Det ska bli väldigt spännande att utvärdera om några veckor hur det nya träningsschemat gått och hur resultaten då ser ut! 

Hur brukar ni träna? 

Comments (1)
Keto Slim 7 ReviewsAs soon as I observed this website I went on reddit to share some of the love with them. https://weaponbunker.com/groups/atkins-diet-the-flaws-181654492/2018-07-12 04:17