fannyenstrom1@gmail.com

Godmorgon!

Idag tänkte jag ventilera lite nuvarande formstatus, samt kommande förändringar. Träningen flyter på bra - jag gör successivt allt fler förändringar i mina pass för att ständigt utmana mig själv och utveckla nya sidor. Viktigt för att hålla träningen rolig också. Jag har en enorm aptit just nu, och äter nu helt intuitivt, jag räknar alltså inte macros. Hoppas/tror att jag är hyffsat on-point med kosten, har dock haft lite för mycket fusk sista tiden, vilket påverkat formen lite. Dock inför jag en ny sak från denna veckan - periodisk fasta. Jag har kört detta lite då och då men aldrig gjort det helt och fullt, men det tänkte jag börja med nu. Givetvis gör man undantag vissa dagar när man exempelvis vill äta helgbrunch eller så, life is all about balance. 

Anledning till att jag nu inför detta är för att jag vill åt hälsofördelarna med periodisk fasta, samt försöka minska lite i kroppsfett. Periodisk fasta innebär att du fastar exempelvis 16 timmar per dygn och äter under 8 timmar. Hälsofördelar med detta som det finns mängder med bevis för efter mycket forskning på området är bland annat:

- Bättre kognitivt fokus samt minskad risk för demens under livet
- Du minskar risken för hjärt/kärl sjukdomar: Enligt studier är periodisk fasta bra för hjärtat på många olika sätt, bland annat för blodtryck och kolesterolvärden.
- Du minskar risken för cancer: Fasta har visat sig ha god inverkan på den metabolism som kan minska risken för cancer. Det finns också studier på hur cancerpatienter får mindre negativa biverkningar av sin kemoterapi vid periodisk fasta.
- Minskade problem med uppblåsthet: har du en mage som ofta bråkar och är uppblåst, brukar periodisk fasta vara ett bra val för en lugnare mage.
- Du ökar din metabolism: kroppen bränner inte fett effektivt i ett "ät-tillstånd", alltså när kroppen bryter ner och absorberar mat du ätit. När du är i faste-tillstånd börjar kroppen effektivt använda lagrat fett som energi = ökad fettförbränning. Periodisk fasta har också påvisats vara den mest effektiva metoden för minskad fett% men samtidigt bibehålla och bygga mer muskelmassa. 

Ska bli spännande att utvärdera resultat om någon månad.

För mig är inte det viktigaste med träningen att nå den helt perfekta formen. Det viktiga för mig är att må bra, känna mig stark, och nå en form som jag trivs med och kan upprätthålla samt utveckla på ett sunt sätt. 

Nuvarande form i avslappnat tillstånd, inget flex:

Har ni några särskilda planer framöver för er träning/kost? Alltid spännande att höra om andras mål och upplägg!

Comments (0)